Ingredienser smet:
7,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
9-10 dl rivna morötter
8 ägg
3 tsk kanel
½ tsk kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
½ tsk muskot
3 tsk bakpulver
1 dl mjuka russin (blötlägg ev. 30 min)
2,5 dl kesella 1% fett
Glasyr:
300 g philadephia light eller extra light (kolla datum på paketet, är ofta gammalt i butiken!)
3 dl florsocker
Rivet skal från en citron eller en apelsin
1 msk saft – ” –
färsk citronmeliss (om det går att få tag på)
Gör så här:
1 Värm ugnen till 200 grader. Riv morötterna. Smörj och bröa en långpanna.
2 Blanda mjöl, socker, kryddor och bakpulver.
3 Vispa äggen i en stor bunke. Rör ner morötter, kesella och russin.
4 Rör ner blandningen med de torra ingredienserna. Häll smeten i långpannan.
5 Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan är torr, 30-45 minuter. Prova med sticka.
6 Blanda till glasyren och bred över den avsvalnade kakan. Gör gärna ett vackert vågmönster med en gaffel. Ev. kan lite kanel pudras över.
7 Skär i bitar, minst 25 st. Dekorera varje bit med blad från citronmeliss. Förvara kallt. (Utan citronmelissen kan bitarna även frysas.)
Kakan innehåller 103 points = 3½ - 4 points per bit. Som jämförelse är en vanlig tårtbit två-tre gånger så energirik. Morötterna ger även fibrer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar